Старчески петна

Старческите (възрастови) петна по кожата са симптоми на остро или хронично увреждане на кожата от ултравиолетовите лъчи, т.е., те се появяват след тежко слънчево изгаряне или след години редовно излагане на слънце или солариум. Обикновено те са кафеникави на цвят с диаметър от няколко милиметра до няколко сантиметра и се наблюдават по лицето, деколтето, гърба, предмишниците, гърба на дланите и всички други области, които са излагани редовно на ултравиолетова радиация.

Когато са по лицето, е възможно да се сгрешат с обикновените лунички. За разлика от тях старческите петна се появяват обикновено след 30-тата година, по-големи са на размер и не избледняват през зимата.

Старческите петна не са злокачествено заболяване на кожата, но тяхното присъствие, особено когато са многобройни, показва повишен риск за развитие на кожни карциноми и меланом. Поради тази причина, при хора с множествени старчески петна по кожата се препоръчват редовни дерматоскопски прегледи с ранно отстраняване и изследване на съмнителните кожни образувания. Такова поведение не крие никакъв риск за пациента, но може да бъде животоспасяващо.

Медикаментозната терапия на старческите петна включва редовно използване на фотозащитен крем с висок фактор, какъвто се използва при пациентите, преболедували от кожен рак, както и лекарства, подмладяващи кожата, чрез контролираното ѝ излющване. Очакваният резултат от това лечение е намаляване на възможността от поява на нови старчески петна, но не и значително повлияване на съществуващите.

Традиционните методи за терапия включват дермоабразио, химични пилинги, криотерапия, електрокоагулация и др. За съжаление тяхната ефективност не е висока, а използването им крие немалък риск от странични действия.

Единственото успешно лечение на възрастовите петна, с ясно видими резултати дори след една процедура, е чрез лазерна терапия. Ето какви са възможностите:

  • Микросекунден александритен или последно поколение PDL (Pulsed Dye Laser) – значително по-евтина алтернатива на Q-switched лазерите, която не им отстъпва по ефикасност;
  • Милисекундни александритен или PDL (Pulsed Dye Laser), медицински IPL машини – значително по-слабо ефикасни. Селективността им е по-ниска в сравнение с горните алтернативи, което увеличава възможността за странични ефекти (изгаряне на здравата кожа).

Нормално е след процедура с горепосочените апарати цветът на старческите петна да стане по-изразен за няколко дни, след което увредените от лазера пигментни клетки отпадат и пигментациите намаляват.

При достатъчно на брой процедури (около 4) и редовно използване на фотозащитен крем, постигнатият резултат се запазва за месеци и години.

  • Друг вариант е използването на аблативни и неаблативни инфрачервени лазери с дължина на вълната над 1000 нанометра – въздействието им е напълно неселективно (въздействат върху цялата кожа, а не само върху пигментациите). Избледняването на възрастовите петна се дължи на повърхностното излющване на кожата по цялата третирана област. Поради тази причина, ефектът върху пигментациите е най-слаб в сравнение с горните алтернативи, но въздействието върху цялостното подмладяване на кожата е най-изразено след една процедура. 
  • Цената за единична процедура започва от 120 лв и може да достигне до 320 лв за части от лицето и повече за цяло лице. Цената за единична процедура се определя от тежестта на проблема и обработваната площ.

За улеснение на нашите пациенти и предсказуемост на разходите, единствено в дерматологични центрове „Lege Artis" предлагаме индивидуални терапевтични протоколи.

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета