Acne inversa (Hidradenitis suppurativa) е заболяване, при което предимно по кожата на подмишниците, около гениталиите и ануса, се появяват болезнени червени подутини, които първоначално преминават, а по-късно се изпълват с гной, която изтича от тях спонтанно или след хирургична намеса. Навременната диагноза и адекватното лечение на това заболяване са изключително важни, защото след определен етап терапията му става изключително трудна и травмираща.

Първите симптоми обикновено не са тревожни – леки подутини под мишниците или около гениталиите, които често се бъркат с циреи или враснали косми. Нормално те се появяват и преминават, като по-късно започват да набират гной и да стават болезнени и тогава водят пациента при лекар. Първоначално оплакванията се подобряват след антибиотично лечение, с или без хирургична намеса. Постепенно периодите между появата на червените болезнени възли стават по-къси, като „старите“ се активират и се появяват нови. Изтичането на гной става непрекъснато, появяват се фистули, неприятна миризма и така се оформя окончателната клинична картина, която с времето с влошава все повече и повече.

Причините за появата на заболяването не са окончателно изяснени, но е установено, че то се появява предимно при пушачи с наднормено тегло, които се хранят нездравословно. Жените са засегнати три пъти по-често от мъжете. Знае се, че Hidradenitis suppurativa често се съчетава с предиабет, диабет, подагра, поликистичен овариален синдром, склонност към инфаркт/инсулт и други заболявания. Затова е важно всеки новодиагностициран пациент да бъде изследван в тази посока.

Лечението на заболяването е трудно и може да бъде окончателно, само ако започне навреме и се проведе правилно:

  • Изключително важно е да се премахнат предразполагащите фактори – цигари, наднормено тегло, диета, лечение на придружаващите заболявания;
  • Лечението на пристъпите се извършва с комбинация от медикаменти за мазане и/или инжектиране, прием на антибиотици за определен период от време и евентуално хирургични мерки, според стадия на заболяването;
  • Предотвратяването на повторната поява на заболяването е по-трудна. Използването на ретиноиди дава противоречиви резултати. Напоследък се прилагат нова група медикаменти, наречени биологични средства. При около половината от пациентите резултатите са добри, но се задържат, само докато се употребява лекарството. Хирургичното премахване на засегнатите участъци от кожата е възможно, но не предотвратява появата на обриви на нови места и е силно травмиращо;
  • Лазерната терапия е изключително ефективна и може да доведе до окончателно излекуване, когато се проведе навреме. На практика се провежда лазерна епилация с александритен или NdYAG лазер, като се правят няколко процедури през около 3 месеца. Лазерното лечение на Acne inversa (Hidradenitis suppurativa) е евтинo, безопаснo и ефективно, но може да се прилага само от подготвен медицински персонал с достатъчен опит в тази област.

Acne inversa (Hidradenitis suppurativa) е все по-често срещано заболяване с огромно социално значение, защото засяга млади хора, свързано е с изключително влошаване на качеството на живот и често се съчетава с други потенциално опасни състояния. Ранната диагностика на заболяването е изключително важна, защото окончателното излекуване е възможно в ранните стадии на болестта.

Практически не съществува лекарство, което да излекува Acne inversa (Hidradenitis suppurativa), особено в напредналите стадии. От друга страна, промяната в начина на живот с адекватни диетични мерки, подобряване на двигателната активност, спиране на тютюнопушенето и намаляване на телесното тегло, със сигурност подобрява значително състоянието и може да доведе до излекуване.


Цената на процедура зависи от областта, която е засегната, тъй като се извършва чрез лазерна епилация.

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета