Розацея

Описание и фази на розацеята

Розацея 1
Розацея
Rosacea

Розацеята е кожно заболяване, което се наблюдава при генетично предразположени индивиди, протича циклично и се проявява с разнообразни промени по кожата на лицето, включващи пристъпно изчервяване, разширени капиляри, гнойни пъпки, наподобяващи акне, засягане на очите и фиматозни промени.

За да се развие заболяването е необходимо да се съчетаят наследственост с фактори на околната среда, които влошават състоянието. Обикновено розацеята протича в следните фази:

-  Фаза на пристъпното изчервяване – кожата на лицето (шията, ушните миди, деколтето) се зачервява много лесно и бързо при разнообразни стимули – емоционални, температурни, някои храни и др. Обикновено 15-30 минути след изчервяването кожата се успокоява и възвръща нормалния си цвят.

-  Фаза на оставащото зачервяване – кожата на лицето се изчервява лесно под въздействието на различни стимули, но в някои региони (най-често около носа и под очите) никога не възвръща нормалния си цвят, а остава постоянно леко зачервена. В тази фаза е нормално да се появят и видими разширени капиляри, наречени „телангиектазии".

-  Фаза на обривите – кожата става все по-червена, никога не се успокоява напълно, като в зачервените участъци се появяват и пъпки с или без гнойни връхчета, наподобяващи акне.

-  Фаза на фиматозните промени – под влияние на хроничното възпаление кожата в засегнатите области загрубява, задебелява, порите стават все по-видими, а капилярите – все по-големи. При някои хора (предимно мъже) се стига до свръхразрастване на тъканите, предимно по носа, което придава на лицето гротескни форми и размери.

-  Очна розацея – най-опасното усложнение на розацеята. Ако не се лекува адекватно и навреме, е възможно да се достигне до трайно увреждане или дори до загуба на зрението.

Лечение на розацеята в ранна фаза и видове терапии

Лечението на розацеята е комплексно и изисква комбиниран подход, включващ адекватна ежедневна грижа за кожата, поетапно приложение на лекарства според фазата на заболяването, както и използване на подходящи лазери, когато и колкото е нужно.

Първите две фази на заболяването могат да се повлияят единствено с апаратна терапия:

  • Pulsed Dye Laser (PDL) – златен дерматологичен стандарт в лечението на съдови заболявания на кожата, включително и розацея. Лечението е ефективно, без сериозни странични действия, и може да се прилага при всякакъв цвят на кожата. Повлиява както склонността към изчервяване, така и видимото зачервяване и капилярите. Процедурата е бърза (обработката на стандартен пациент отнема по-малко от 5 минути), евтина и комфортна.

  • KTP лазер, медицински IPL машини – значително по-слабо ефективни при лечението на розацея в сравнение с PDL. При наличие на пигментации по кожата, те може да се засилят, или пък кожата в тези участъци да изгори. 

  • NdYAG лазер в стандартен режим – повлиява само по-големите видими капиляри, без да въздейства върху зачервяването и склонността към изчервяване. Често процедурата е болезнена, а при въздействие върху капилярите по носа е възможно да се получат и белези. 

  • NdYAG лазер в режим на висока честота и много къси импулси. Имитира действието на PDL, но с по-слаба ефективност. Възможно е тази лазерна процедура да е болезнена. Подходящ избор при състояние на розацея с по-дълбоко разположени капиляри. 

  • Лекарства (а не козметика), свиващи кожните капиляри – имат ефект за няколко часа след намазване по лицето. Високата им цена, неуточнените странични действия и липсата на дългосрочен ефект (какъвто се наблюдава при лазерните процедури) правят тези медикаменти алтернатива само за пациенти, които поради някаква причина не могат да се подложат на лазерна терапия за лечение на розацея.

Лечение на розацеята в късна фаза и видове терапии

Обикновено в третата фаза на розацеята – фазата на обривите, се използват лекарства за мазане и/или приемане през устата за няколко седмици. През този период обривите изчезват, след което се преминава отново към лазерна терапия, за да се въздейства върху зачервяването и да се предотврати повторната поява на заболяването и/или еволюцията му във фиматозна розацея. При тази фаза е важно да се уточни участието на микрокърлежа Demodex folliculorum в развитието на болестта – това се извършва от лекуващия дерматолог.

Върху фиматозните промени при розацеята може да се въздейства основно с хирургични методики, с помощта на които се отстраняват излишните тъкани и се възвръщат нормалните форми и размери на структурите по лицето. Въпросните хирургични методики могат да бъдат следните:

  • СО2 (въгледвуокисен) лазер – лазерни процедури за прецизна и точна безкръвна терапия на фиматозна розацея с отлични козметични резултати. Апаратите с по-лошо качество е възможно да коагулират и карбонизират, вместо да вапоризират (изпарят) тъканите, което да доведе до дълъг възстановителен период и силно неудовлетворяващ козметичен резултат.
  • Високочестотна електрокоагулация – класически метод за безкръвна терапия на фиматозна розацея. Значително по-бавен и неточен в сравнение с лазерната терапия. Резултатите зависят много от уменията на лекуващия лекар. Относително  по-евтин от лазерната терапия.
  • Дермоабразио – стар метод за козметична терапия на розацея, при който с помощта на абразивни машини се „изстъргват“ излишните тъкани. Понастоящем не се препоръчва, освен при липса на друга алтернатива.
  • Изрязване на излишните тъкани със скалпел – трудоемка операция, която има предимно историческо значение и не се прилага често в наши дни.

Терапията на очната розацея се извършва винаги в колаборация между дерматолог и офталмолог, които имат опит в лечението на това заболяване. Окончателното излекуване е много трудно постижимо. Мерките са насочени към контрол на болестта с медикаменти, за да не се допуснат усложненията, свързани с нарушаване или дори загуба на зрението.

Стероидна розацея – дългата употреба (месеци и години) на кортикостероидни кремове по кожата на лицето може да доведе до състояние, наподобяващо втората фаза на розацея, или да влоши вече съществуваща розацея. Лечението на този проблем е възможно единствено чрез лазерна терапия, която трайно премахва зачервяването на кожата и видимите капиляри.

Цени за лечение на розацея в дерматологични центрове „Lege Artis"

  • Цената за единична процедура започва от 120 лв и може да достигне до 320 лв за части от лицето и повече за цяло лице. Цената за единична процедура се определя от тежестта на проблема и обработваната площ.

За улеснение на нашите пациенти и предсказуемост на разходите, единствено в дерматологични центрове „Lege Artis", предлагаме индивидуални терапевтични протоколи.

Ако искате да проучите вариантите за лечение на розацея или друго заболяване, можете да се свържете с нас, за да запазите час за консултация и подробен първичен преглед.

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета