Петна след обриви и рани

Петната след обриви и рани са вероятно един от най-трудните проблеми, с които се сблъскваме в лекарската си практика. Практически всяко едно възпаление или нараняване на кожата може да завърши с пигментация, особено при предразположени индивиди.

Петната след обриви и рани са главно два вида – червени и кафяви.

Червените петна също могат да се разделят на две категории. Едните се дължат единствено и само на разширени кръвоносни съдове в дермата, докато червеният цвят при другите означава и възпалителен процес. За да бъде успешно лечението на червените петна след рани и обриви, е необходимо лекарят много точно да прецени вида им, за да избере най-ефективното лечение.

Когато петната се дължат само на разширени капиляри в дермата, най-ефективното лечение е с PDL лазер. Компромисно могат да бъдат използвани и медицински IPL машини, KTP или NdYAG лазери. Обикновено те са по-слабо ефикасни и изискват значително повече процедури, което оскъпява лечението.

Когато дерматологът прецени, че петната след обриви и рани се дължат и на остатъчно възпаление, той обикновено предписва лекарства за мазане или дори за прием през устата, ако състоянието го налага.

Когато червените петна след обриви и рани не се лекуват адекватно, е възможно те да преминат в кафяви петна. Обикновено това е правило при индивиди с по-тъмна кожа, но се случва и при хора с по-светла кожа.

Този вид засилена пигментация се лекува изключително трудно, защото обикновено пигментът се намира дълбоко под епидермиса, където лекарствата за мазане проникват много трудно. Възможното решение на този проблем е чрез използване на лазери, които въздействат върху пигментацията, или такива, които засилват проникването на използваните медикаменти.

Добре е това лечение да се провежда от специалисти с достатъчен опит в тази област, защото опасността от влошаване на проблема не е за подценяване. 

  • Цената за единична процедура започва от 120 лв и може да достигне до 320 лв за части от лицето и повече за цяло лице. Цената за единична процедура се определя от тежестта на проблема и обработваната площ.

  • За улеснение на нашите пациенти и предсказуемост на разходите, единствено в дерматологични центрове „Lege Artis" предлагаме индивидуални терапевтични протоколи.

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета