Мелазма (петна след бременност)

Още от дълбока древност петната по кожата на лицето се възприемат като стигма (позорен печат, дамга). Вероятно това възприятие води началото си от древни времена, когато равномерният и светъл тен е бил не просто задължителна характеристика на красивата кожа, но и символ на аристократизъм и богатство.

В днешно време неравномерният тен на кожата остава един от най-честите проблеми, които водят пациентите при дерматолога. От една страна това се дължи на обективни причини като засилената ултравиолетова слънчева радиация, но от друга страна, не трябва да се пренебрегва и субективния фактор – недостатъчната информираност на хората, която обуславя непредпазливо поведение с неконтролирано излагане на слънце и посещение на солариуми. За съжаление, медицината все още не е намерила задоволителни решения на всички проблеми с кожната пигментация, което е още една причина пациентите да обикалят от лекар на лекар с неумиращата надежда някой да им помогне.

„Човек вижда толкова, колкото знае“ е казал великият немски поет и мислител Волфганг Гьоте. Затова не е случайно, че там, където пациента вижда „просто петна“, ние, дерматолозите, откриваме разнообразни проблеми, някои козметични, други – застрашаващи здравето, но всички – изискващи специфични методи на лечение. Не е възможно в рамките на една популярна статия да се обхванат всички възможни заболявания, свързани с нарушената кожна пигментация. Поради тази причина ще се концентрираме върху новостите в причината за появата и съвременните възможности за терапия на „петната на бременността“, които дерматологията нарича „мелазма“.

Като причини за появата на тези петна дерматологичните учебници изтъкват хормонални фактори (употреба на противозачатъчни таблетки, бременност, поява предимно при жени), някои медикаменти, неподходяща козметика, неправилно хранене, заболявания на щитовидната жлеза.

Медицинското лечение на мелазмата изисква съчетаване на избелващи медикаменти (не козметика) с излющващи средства (кремове или химичен пилинг) и фотозащитна терапия (кремове и промяна в начина на живот). За съжаление, прилагането на този научно обоснован подход водеше до терапевтичен ефект, който често беше недостатъчен, нетраен и незадоволителен от гледната точка и на лекаря, и на пациента.

Въвеждането на лазерите в терапията на мелазмата беше посрещнато с оптимизъм от нас, дерматолозите, но за съжаление разочарованието настъпи много скоро, тъй като се оказа, че в много случаи те могат дори да засилят пигментацията. Все пак, в нашата практика ние наблюдавахме при някои пациенти отличен ефект, който се запазваше с години, без да се налага допълнително лечение. До скоро нямахме обяснение на този факт. 

За щастие, през последните две години се натрупаха много нови научни данни, които дават възможност на дерматолозите да предлагат по-ефективно лечение, а на пациентите – да се предпазват все по-добре от появата на този вид неприятна пигментация по кожата. 

Какви са новостите?

 • Установи се, че появата на „петната на бременността“ не е свързана с бременността. Те се наблюдават само при 20% от бременните, и то основно при тези, които се излагат безконтролно на слънчевите лъчи;
 • При индивидите със светла кожа (която е по-слабо предпазена от слънчевите лъчи), появата на този вид петна се наблюдава по-рано и по-често, отколкото при жени с тъмна кожа, при които петната се появяват след менопаузата;
 • Употребата на хормонални препарати има слабо значение за появата на тази пигментация;
 • Веднъж появила се, пигментацията се влошава както от ултравиолетовите А и Б лъчи, така и от видимата светлина на слънцето и осветителните тела в дома и работното място;
 • Засилването на активността на меланоцитите (клетките, произвеждащи пигмент) се дължи както на прякото въздействие на светлината, така и на секрецията на сигнални молекули от клетките на епидермиса и дермата;
 • Нови микроскопски изследвания на кожата в областта на засилената пигментация показват възпалителни и структурни промени, характерни за дерматохелиозата – предизвиканото от слънчевите лъчи остаряване на кожата;
 • Важен аспект от тези промени е наличието на множество разширени капиляри в основата на петната, като количеството на тези капиляри е пряко свързано с тежестта на пигментацията.

Какви са практическите ползи, които произлизат от тези нови научни данни:

 • Основната причина за появата на този вид пигментация при фамилно предразположени индивиди са ултравиолетовите лъчи и видимата светлина. В този смисъл, за адекватно предпазване, трябва да се употребяват фотозащитни кремове, съдържащи физични (а не химични) филтри, които предпазват кожата от целия светлинен спектър;
 • Адекватното лечение на мелазмата изисква не просто премахване на пигментацията, но и въздействие върху стареещите клетки в епидермиса и дермата, които стимулират засиленото образуване на пигмент;
 • Постигането на сериозен лечебен ефект изисква и премахването на разширените капиляри в основата на петната, което налага употребата на определен вид дерматологични лазери, които нямат директен избелващ ефект;

 • Приложението на лазери с избелващо действие трябва да се извършва изключително внимателно, защото засилването на пигментацията е чест страничен ефект след няколко седмици или месеца. 

Като цяло, съвременната дерматология все още е далеч от лечението, което пациентите биха определили като лесно, ефективно и успешно. От друга страна, по-доброто познаване на проблема, в комбинация с разумното съчетание на медикаменти и апаратни методики, позволява на дерматолозите да постигат резултати, които са били немислими преди няколко години. В този смисъл, рецептата за успешна терапия на мелазмата включва информиран дерматолог, познаващ добре лекарствата и апаратите, с които работи, и коректен пациент, който следва стриктно предписаното от лекаря лечение и поведение. 

 • Цената на терапията зависи от тежестта на проблема, обработваната площ и необходимия брой процедури, като варира от 40 до около 150 лв. за лазерна процедура при стандартна патология.
 • Цената на терапията на цяло лице зависи от тежестта на проблема и използваната апаратура, като варира от 210 до 340 лв.
За улеснение на нашите пациенти и предсказуемост на разходите, единствено в дерматологични центрове „Lege Artis", предлагаме индивидуални терапевтични протоколи.

Lege Artis Стара Загора

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета