Най-важното за розацеята и нейното лечение

Обща информация за розацеята

Розацеята е често срещано кожно заболяване, което се проявява при около 10% от населението на Земята - така че справянето с него е цел на много повече хора, отколкото вероятно сте предполагали. Появата на розацеята се дължи на генетични фактори и е по-често срещана сред хората с по-светла кожа. Заболяването се проявява чрез разнообразни промени по кожата на лицето, включително пристъпи на зачервяване, разширени капиляри, гнойни пъпки, подобни на акне, и други.

Накратко, розацеята се развива в четири фази: (ако Ви интересува подробна информация за развитието на заболяването розацея, моля, кликнете тук)

 • Фаза 1: появяват се пристъпни изчервявания на лицето;
 • Фаза 2: изчервяванията стават все по-продължителни, като накрая остават постоянни с видими „спукани" капиляри;
 • Фаза 3: появяват се обриви по лицето, включително пъпки с или без гнойни връхчета;
 • Фаза 4: кожата загрубява, задебелява, порите стават по-широки, а капилярите – по-големи. При крайната фаза отделни части на лицето (носа, клепачите и ушните миди) нарастват до гротескни размери.

Ако се притеснявате, че може да имате някой от тези симптоми, най-доброто, което можете да направите за здравето на своето лице, е да си запазите час за първичен преглед при дерматолог.

Възможно ли е и Вие да имате розацея?

Ако поради някаква причина нямате възможност скоро да осъществите консултация с дерматолог, Ви предлагаме удобен начин да разберете дали е вероятно да страдате от розацея или не.

Моля, прочетете следните кратки въпроси и им отговорете с „да" или „не" за себе си.

Изчервявате ли се лесно и усещате ли затопляне на лицето:
 • При преход от студено към топло?
 • При консумация на пикантна или гореща храна?
 • При консумация на горещи напитки (кафе, чай и други)?
 • При консумация на алкохол (особено червено вино)?
 • При физическо натоварване и силни емоции?

Забелязвате ли по кожата на изпъкналите участъци на лицето Ви - бузи, скули, нос, чело, брадичка - да има:
 • Зачервяване?
 • Разширени (спукани) капиляри?
 • Гнойни пъпки?
 • Загрубяване, задебеляване и неравен релеф?
 
Ако отговорът на един или повече от въпросите е "да", то тогава е много вероятно да имате някаква форма на розацея.

Въпреки, че появата на розацеята зависи до голяма степен от гените ни, Вие бихте могли да облекчите състоянието си, като избягвате факторите, които я влошават. Можете да видите подробен списък на тези фактори ето тук.

Лечение на розацея

Съвременната дерматология все още се бори да открие метод за окончателно лечение на розацеята. Съществуват различни подходи за третиране на проблема с различни видове лазери и медикаменти, но за съжаление те понякога дават слабо до средно ефективни и само временни резултати.

Но все пак, както споделя главният дерматолог на Lege Artis пред водещи медии, има и много ефективни методи за облекчаване на симптомите и спиране на задълбочаването на проблема. Златният дерматологичен стандарт за лечение на розацея, особено в първите ѝ две фази, са медицински процедури с PDL лазер. (Дерматологични центрове Lege Artis разполагат с единствените за България PDL лазери последно поколение от водещия американски производител Syneron-Candela, който гарантира максимално ефективни резултати от процедурите.)

Като доказателство за видимите резултати, постигнати при лечение на розацея в Lege Artis, можете да видите следните снимки на розацея преди и след терапия при нас:

Цени за лечение на розацея

Както всички сме напълно съгласни, здравето няма цена – но когато говорим за поддържането му, рано или късно стигаме до цифри. Ние вярваме, че е признак на уважение към нашите пациенти и тяхното време да бъдем напълно искрени по тази тема и затова споделяме цените си открито.

Цената на лечението на розацея в Lege Artis варира в зависимост от тежестта на проблема, обработваната площ и необходимия брой лазерни процедури, като обикновено е в границите между 30 и приблизително 100лв. за една лазерна процедура. Лечението на цялото лице също зависи от тежестта на проблема и използваната апаратура, като варира от 120 до около 250лв. (За пълен ценоразпис на всички клинични, естетични и лазерни процедури на дерматологичен център Lege Artis, кликнете тук.)

Предприемете стъпки за лечение – колкото по-рано, толкова по-добре

Както при повечето медицински проблеми, колкото по- рано се ангажираме с тяхното лечение, толкова по - добри и трайни са резултатите от него. Ако знаете, че имате розацея или пък се притеснявате, че имате нейните симптоми, не се колебайте и си запазете час за първичен преглед още днес. Ние се ангажираме да определим най - подходящия за Вас курс на лечение на розацея след подробна консултация с наш дерматолог.

Не отлагайте – Вашата кожа ще Ви бъде благодарна! Потърсете ни още сега.

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета