Терапия на белези след акне

Изключително трудно е да се обхване огромната тема за лечението на белезите след акне в една статия и тя да стане четивна за широката публика. Най-малкото защото според съвременните класификации белезите от акне се класифицират в 13 вида, като за всеки от тях има по няколко възможни терапии, всяка една със своите предимства и недостатъци. Все пак, ще се опитаме да съчетаем най-честите състояния с най-често задаваните от пациентите въпроси, за да се получи полезно четиво, което да помогне на потребителите на здравни услуги да направят информиран избор.

Какво представляват белезите след акне? Най-общо казано, това са следите, които остават по кожата след преминаването на обривите от акне.

Какви видове белези след акне има? За да направим нещата по-ясни, ще разделим белезите на: навдигнати над нивото на кожата, плоски, хлътнали и комбинирани.

Как се лекуват белезите след акне? Някои белези преминават спонтанно за няколко седмици или месеца, други изчезват по-бавно, трети остават за цял живот, а някои се влошават с времето. Лечението е специфично, според вида на белезите. 

Какво представляват навдигнатите белези и как се лекуват те? Навдигнатите белези след акне са обикновено келоиди и се появяват при предразположени индивиди по кожата на шията, раменете, гърба и гърдите. Тяхното лечение е възможно, като от навдигнати, често сърбящи, червено-лилави подутини, те се трансформират в плоски петънца, които са малко по-светли от околната кожа и имат леко набръчкана повърхност. Типичната терапия включва инжектиране на лекарства, които водят до нивелиране на подутината, употреба на лазери, които премахват червения цвят, след което се обработват с лазери, които подобряват повърхността на кожата. Съществуват и комбинирани методики, които водят до по-бързи резултати. Изолираното хирургично лечение не се препоръчва, защото обикновено е неуспешно и може да влоши състоянието.


Какво представляват плоските белези след акне и как се лекуват те? Плоските белези след акне са петна с променен цвят на кожата, в следствие на натрупване на пигменти, хронично възпаление или загуба на нормалната пигментация. Те могат да бъдат червени, кафяви, сивкави или бели. Тяхното лечение става с лазери, които са подходящи за съответния цвят – PDL лазер за червените, александритен лазер за кафявите и сивкавите и фракселен аблативен СО2 лазер за белите петънца. Когато е правилно, тяхното лечение е бързо (2-3 месеца), не е скъпо и е много успешно – води до пълно и почти пълно заличаване на белезите.

Какво представляват хлътналите белези след акне и как се лекуват те? Хлътналите белези след акне са основно три вида – ice pick, boxcar и rolling scars. Те се различават значително по начина, по който се лекуват, и степента, до която могат да се подобрят.

Как се лекуват ice pick белезите след акне? Този вид хлътнали белези се повлияват най-трудно и най-слабо от терапията. Най-бързият начин на лечение включва пълна аблация с аблативен СО2 лазер или изгаряне на белега с много дълбок химичен пилинг. Тези въздействия са обикновено само върху белега и по-рядко са част от цялостна обработка на лицето. Този начин на лечение е твърде рисков и е нормално първоначално да се тества само върху един белег. Обикновено се постига подобрение между 30 и 50%, но след няколко процедури през интервал от повече от месец. Най-успешната терапия на ice pick белезите след акне е изрязването им чрез специален инструмент, наречен „пънч“, възстановяване на дефекта с един шев с атравматични игли и последващо заличаване на белега от манипулацията с PDL лазер, александритен лазер и/или фракселен аблативен СО2 лазер. При този метод на лечение, подобряването може да достигне и 90%, но изисква поне година активна терапия.


Как се лекуват boxcar и rolling scars белезите след акне? Този вид белези се повлияват успешно от терапията, като е нормално да се постигне подобрение между 50 и 70%. Методите за лечение са главно три. Методът с дермаролери, средно дълбоки и дълбоки химични пилинги все още се употребява, обикновено при липса на по-добра възможност. При метода с неаблативни лазери ефектът е слаб до умерен, като изисква много процедури, което оскъпява лечението. Най-бързият и успешен метод на лечение включва фракселна или пълна аблация с аблативен СО2 лазер или фракционирана радиочестотна терапия. В зависимост от типа кожа и предпочитанията на пациента, се провеждат една или няколко процедури. Колкото по-лека е процедурата, толкова по-кратък (1-3 дни) е възстановителният период, но за да се постигне значим ефект са необходими няколко сеанса през един месец. Когато процедурата е с по-агресивни параметри, възстановителният период е около седмица, но ефектът е много по-бърз и по-видим. Много е важно да се уточни, че резултатът от лечението зависи изключително много от общото здравословно състояние на пациента (хранене, цигари, солариум и др.). При всички случаи окончателният ефект се формира 3 до 6 месеца след последната процедура. За да се подобрят резултатите, понякога е добре под белезите да се инжектират специален вид филъри или да се приложи PRP терапия.

Какво представляват комбинираните белези след акне и как се лекуват те? Комбинираните белези след акне представляват обикновено boxcar и rolling scars, които са оцветени в червено. Причината, поради която ги класифицирам в отделна категория е, че те могат да се лекуват в началото само с неаблативен PDL лазер, който не е болезнен и не изгаря кожата, което прави този начин на лечение много подходящ за деца или за хора, които не могат да си позволят отсъствие от работа. С изчезването на червения цвят, обикновено се подобрява значително и релефа на кожата.

В заключение – без претенции да бъде абсолютно изчерпателна, тази статия дава основните познания, които трябва да притежава пациентът, за да започне да лекува белезите си след акне. Очевидно е, че не съществува лечение, което да е универсално, поради простата причина, че белезите след акне са много различни. За да се постигнат максимални резултати, е правилно да се комбинират различни от описаните по-горе методи на лечение, които да се изберат според състоянието на пациента и неговите изисквания - скорост на подобряване, възможност за отсъствие от работа или училище, толерантност към болка, ценови ограничения и много други. Правилно е всички тези подробности да се уточнят при първоначалната консултация с лекуващия дерматолог, за да се изгради ефективна и съобразена с пациента терапевтична стратегия.

Не трябва да забравяме все пак, че най-доброто лечение на белезите след акне е адекватната и навременна терапия на самото акне!


  • Цената за единична процедура започва от 120 лв и може да достигне до 320 лв за части от лицето и повече за цяло лице. Цената за единична процедура се определя от тежестта на проблема и обработваната площ.
За улеснение на нашите пациенти и предсказуемост на разходите, единствено в дерматологични центрове „Lege Artis" предлагаме индивидуални терапевтични протоколи.

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета