Как да се погрижите за кожата на лицето си, докато носите маска?

Грижа за кожата на лицето, когато носим маска

Според препоръките за контрол и превенция на COVID-19 всеки на възраст над 2 години трябва да носи маска на лицето си, когато се намира на публично място. Тази мярка е въведена с цел ограничаване разпространението на вируса. Дългото носене на маска обаче може да причини сериозен дискомфорт и да раздразни кожата на лицето и зад ушите.  

Специално за Вас сме подготвили съвети за грижа за кожата при продължително носене на маска.  

Въздействието на маските върху кожата  

Маските за лице създават оклузивна (затворена) среда, която повишава количеството влага, която влиза в контакт с вашата кожа. Повишената влажност не представлява проблем за кожата, ако носенето на маска е краткотрайно, като например по време на пазаруване на хранителни стоки или по време на преглед. Но при носенето на маска непрекъснато часове наред, натрупването на влага може да доведе до обриви, възпаления на гънките на носа, бузите и брадичката. 

Ако страдате или сте страдали от акне, розацея, периорален (периорифициален) дерматит, демодекоза, екзема или алергичен контактен дерматит, Вашето състояние е възможно да се влоши от продължително носене на маска. При някои хора се възпалява кожата зад ушите от връзките или ластиците на маската.  

Избор на правилната маска  

Доколко маската пасва на Вашето лице и материята, от която е изработена, е подходяща, са фактори от голямо значение при избора на маска. Маската трябва да приляга плътно на формите на лицето Ви, за да не се изплъзва надолу. Освен това трябва да покрива брадичката Ви, докато говорите. Лентите за връзване на маската е желателно да бъдат регулируеми, за да предотвратите раздразняване на кожата зад ушите.   

Маските, изработени изцяло от памучна материя, са по-меки и най-подходящи за всякакъв тип кожа. Маските тип респиратор N95 са едни от най-подходящите за медицински лица, но могат да причинят увреждане на кожната тъкан поради плътното им прилягане. Ако сте принудени да носите такъв тип маска Ви препоръчваме на всеки 2-3 часа (максимум 4) да я сваляте за по 15 минути на безопасно място. Също така Ви съветваме, когато можете (например след работа), да смените маската си с памучна.  

Как да предотвратим кожни проблеми? 

Най-значимото действие, което всеки от нас може да предприеме, за да предотврати кожни проблеми, породени от носенето на маска, е да поддържа кожата си добре почистена и хидратирана. Преди и след като носим своите маски е нужно нежно да почистваме лицето си с pH-балансиран некомедогенен почистващ препарат, за да премахнем омазняването, замърсяването, грима и бактериите. След като кожата е добре почистена трябва да я овлажним чрез некомедогенен хидратиращ продукт без аромат. За да сме сигурни, че козметичните продукти, които използваме са некомедогенни, трябва на техния етикет да е отбелязано “некомедогенен”, “не запушва порите” или “без акнегени”. Избирайте овлажняващи кожата продукти, които съдържат диметикон или керамиди. Това са съставки, които ще спомогнат да се възстанови кожната бариера и да се предпази кожата от бъдещи възпаления, предизвикани от носенето на маска. 

Цинковия оксид може да помогне при кожни разранявания. Това е лекарствен продукт, който се отпуска без предписание в различни форми, като: паста, мазило, крем, спрей, лосион или пудра.  

Съветваме Ви, когато носите маска, да избягвате козметични продукти, които съдържат вазелин, тъй като неговата структура е много плътна. Носенето на грим, особено по кожата на лицето, покрита от маска, също е силно нежелателно, тъй като е възможно да раздразни кожата Ви и да причини проблеми.  

Последният ни съвет е винаги да поддържате маската си максимално чиста. Мръсната маска противодейства на всички мерки изброени до сега. Маската трябва да бъде изпрана преди първата употреба и преди всяко следващо носене.  Можете да изпирате маската си на ръка или в перална машина, като е желателно да използвате гореща вода и противоалергичен перилен препарат. 
Изтеглете нашата инфографика и я споделете с приятелите, роднините и колегите си.

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета