Себорейни брадавици

Себорейните брадавици са най-често срещаното доброкачествено кожно образувание. Появяват се обикновено след 40-годишна възраст под формата на малки кафеникави петънца по лицето, шията и тялото, които постепенно нарастват до различни по размер (от няколко милиметра до няколко сантиметра) навдигнати сивкави или кафеникави образувания с неравна и често лющеща се повърхност. При възпаление или раздразване могат да увеличат размера си, да се яви кървене или секреция.

Причините за появата им са неясни, но най-често те са наследствени. В някои случаи появата на множествени себорейни брадавици може да е свързана с предшестващо възпалително заболяване на кожата или със злокачествено заболяване на вътрешните органи. 

Поради напълно доброкачествения характер на тези образувания, премахването им има само козметично значение, следователно трябва да бъде извършено по начин, при който по кожата не остават белези. Възможните начини за терапия са:

  • Кюретаж – изстъргване на себорейната кератоза до здрава кожа. Методът е класически, но е трудоемък, неестетичен, свързан с кървене и напоследък се използва много рядко поради наличието на значително по-добри алтернативи;
  • Химичен пилинг – подходящ е за големи и плоски себорейни кератози. Практикува се рядко поради невъзможността да се дозира точно въздействието и вероятността от неефективна терапия и/или образуване на белези;

  • Криотерапия с течен азот - Практикува се при липса на други алтернативи, поради невъзможността да се дозира точно въздействието и вероятността от неефективна терапия и/или образуване на белези;
  • Лазерна терапия с пигмент-специфични лазери: Подходяща е само за начални себорейни кератози, които не са навдигнати над нивото на кожата. Предимството е, че се засягат само натоварените с пигмент клетки, а здравата кожа се щади. Недостатък е необходимостта от няколко процедури, за да се постигне окончателен ефект;
  • При размер под 3 мм, себорейните брадавици се премахват с лазерна вапоризация или високочестотна електрокоагулация след местна упойка с крем. Терапията е бърза (за минута могат да се премахнат до 10 брадавички) и ефективна. Лазерната терапия е за предпочитане, когато е важно терапията да е максимално комфортна, кожата да се възстанови бързо (един до три дни) и да не останат следи от премахването. Електрокоагулацията пък се предпочита, когато се търси по-приемлива ценова алтернатива.
     
  • При по-големи размери се предпочита безкръвна високочестотна електрокоагулация или лазерна вапоризация след местна упойка. 

  • Цената за единична процедура започва от 120 лв и може да достигне до 320 лв за части от лицето/тялото. Цената за единична процедура се определя от тежестта на проблема, времетраене на процедура и  големината на обработваната площ.

Когато лекарят има съмнение в точната диагноза или когато пациентът изрази желание, навдигнатата част на себорейната кератоза се премахва със скалпел, за да може да бъде изследвана в хистологична лаборатория.

Въпреки че премахването най-често е окончателно, процесът на поява на нови себорейни брадавици не може да бъде спрян. Поради тази причина, ние съветваме пациентите, които желаят да се лекуват, да ни посещават веднъж на две или три години, за да премахваме новопоявилите се фиброми, докато са съвсем малки, защото тогава терапията е най-бърза, евтина и атравматична. 

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета