Хемангиоми

Инфантилните хемангиоми са вид доброкачествени „тумори“, изградени от кръвоносни съдове, които често се проявяват по кожата, като са налице още при раждането или малко след това. Типична за тях е тенденцията да нарастват в рамките на месеци или по-рядко години, след което постепенно изчезват, оставяйки белег. Наличие на инфантилен хемангиом при деца след 12-годишна възраст е изключителна рядкост.

Типичната проява на инфантилните хемангиоми е под формата на ярко червено петно, което бързо нараства на височина, оформяйки плака или възелче. Въпреки че привидно са само козметичен дефект, инфантилните хемангиоми могат да представляват проблем в следните случаи:

  • Някои видове хемангиоми са сигнал за възможно наличие на друг вид аномалии в организма, които трябва да бъдат изключени или потвърдени чрез съответни консултации и изследвания;
  • Когато са разположени в близост до важни органи, инфантилните хемангиоми могат да ги увредят чрез притискане по време на бързото си нарастване. Затова, когато е налице подобна ситуация, терапията със медикаменти (най-често пропранолол) трябва да започне максимално бързо;
  • При нарастването си инфантилните хемангиоми е възможно да се разязвят и да започнат да кървят лесно. Понякога това кървене може да се случи по време на сън и да бъде опасно. В такива случаи почти единствената бърза и ефективна алтернатива е терапията с PDL (Pulsed Dye Laser);
  • Въпреки че имат склонност да изчезват без терапия, инфантилните хемангиоми често оставят неестетичен белег. Поради това ранното им лечение с PDL (Pulsed Dye Laser) и/или пропранолол трябва да започне максимално рано.

Лазерната терапия на инфантилните хемангиоми е удобен и безопасен вариант за ранното им лечение, особено когато са под формата на петно, плака или малки възелчета. За тази цел се използват PDL (Pulsed Dye Laser) и по-рядко NdYAG лазери.

Обикновено процедурите се правят веднъж месечно, като рядко са повече от 6-8. Процедурите не са болезнени и обикновено (зависи от размера на хемангиома) не са скъпи. 

Цената на терапията зависи от тежестта на проблема, обработваната площ и необходимия брой процедури, като варира от 95 лв до около 290 лв. за лазерна процедура при стандартна патология.

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

Всеки делничен ден от 09:00 до 14:00

+359 88 70 77 307, +359 88 87 01 206

за спешни повиквания - +359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета