Хемангиоми

Инфантилните хемангиоми са вид доброкачествени „тумори“, изградени от кръвоносни съдове, които често се проявяват по кожата, като са налице още при раждането или малко след това. Типична за тях е тенденцията да нарастват в рамките на месеци или по-рядко години, след което постепенно изчезват, оставяйки белег. Наличие на инфантилен хемангиом при деца след 12-годишна възраст е изключителна рядкост.

Типичната проява на инфантилните хемангиоми е под формата на ярко червено петно, което бързо нараства на височина, оформяйки плака или възелче. Въпреки че привидно са само козметичен дефект, инфантилните хемангиоми могат да представляват проблем в следните случаи:

  • Някои видове хемангиоми са сигнал за възможно наличие на друг вид аномалии в организма, които трябва да бъдат изключени или потвърдени чрез съответни консултации и изследвания;
  • Когато са разположени в близост до важни органи, инфантилните хемангиоми могат да ги увредят чрез притискане по време на бързото си нарастване. Затова, когато е налице подобна ситуация, терапията със медикаменти (най-често пропранолол) трябва да започне максимално бързо;
  • При нарастването си инфантилните хемангиоми е възможно да се разязвят и да започнат да кървят лесно. Понякога това кървене може да се случи по време на сън и да бъде опасно. В такива случаи почти единствената бърза и ефективна алтернатива е терапията с PDL (Pulsed Dye Laser);
  • Въпреки че имат склонност да изчезват без терапия, инфантилните хемангиоми често оставят неестетичен белег. Поради това ранното им лечение с PDL (Pulsed Dye Laser) и/или пропранолол трябва да започне максимално рано.

Лазерната терапия на инфантилните хемангиоми е удобен и безопасен вариант за ранното им лечение, особено когато са под формата на петно, плака или малки възелчета. За тази цел се използват PDL (Pulsed Dye Laser) и по-рядко NdYAG лазери.

Обикновено процедурите се правят веднъж месечно, като рядко са повече от 6-8. Процедурите не са болезнени и обикновено (зависи от размера на хемангиома) не са скъпи. 

Цената за единична процедура започва от 120 лв и може да достигне до 320 лв за части от лицето/тялото. Цената за единична процедура се определя от тежестта на проблема и големината на обработваната площ.

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета