Добавената реалност придобива все по-голямо значение в дерматологията

14.02.2018 г., в: Новини

Добавената реалност или прегледа на пациента с „въоръжено“ око се превръща от екзотика в ежедневие за дерматолога на 21-ви век. Детайлите за заболяването, които се разкриват по този начин дават възможност за значително по-точна диагностика и по-успешно и бързо лечение. Прегледът с дерматоскоп не е просто преглед с по-усъвършенствана лупа. Използваната локална светлина при съвременните дерматоскопи дава възможност за премахване на отблясъците по кожата. По този начин се наблюдават много големи детайли както по, така и под епидермиса.

На 10.02.2018 г. в Sofia Event Center се проведе четвъртата поредна конференция „Дерматологични срещи с Биодерма“, посветена на практическото използване на дерматоскопията в дерматологията. Освен на отличната организация, повече от триста делегати от България, Сърбия и Македония, се наслаждаваха на удоволствието да бъдат обучавани от водещи световни експерти в областта на класическата и дигиталната дерматоскопия.

„Лично за мен, едни от най-полезните лекции бяха изнесените от д-р Ардженциано от University of Campania Nuovo Policlinico, Неапол. В нашата практика ние много често се сблъскваме с диагностика на бенки и други кожни образувания по лицето и окосмената част на главата. Практическите съвети, които получихме бяха особено важни, защото са плод на дългогодишен опит в тази област. От друга страна, дерматоскопията при деца е част от нашата ежедневна дейност. Това е огромна отговорност. Лекцията на д-р Ардженциано на тази тема беше изключително полезна и запомняща се, защото освен много информативна, беше поднесена с типично италианско очарование.“, разказа д-р Александра Христозова.

„Лекциите, които ми направиха най-силно впечатление бяха „Дерматоскопия на акрални лезии“ на д-р Аимилиос Лалас от Aristotle University, Солун и “Дерматоскопия на нокти и мукозни лезии“ на д-р Харалд Китлер от Medical University of Vienna. Образуванията по кожата на длани, стъпала, нокти и лигавици се различават значително по морфологията си от тези по тялото. Разграничаването на доброкачествени от злокачествени бенки често е изключително трудно. След това обучение се чувствам по-уверен във вземането на толкова отговорни решения в практиката си.“, допълни д-р Пламен Пенев.

„Всичко е толкова интересно и вълнуващо! След конференцията осъзнах, че без дерматоскопията не бих могла да практикувам пълноценно дерматология. Детайлите, които се наблюдават при дерматоскопския преглед са изключително полезни за поставяне на правилната диагноза, а възможността да проследяваме развитието на съмнителни образувания по кожата, чрез дигиталната дерматоскопия, позволява да се спестят ненужни оперативни интервенции. Изключително щастлива съм, че присъствах на това научно събитие!“, споделя Виктория Стефанова, стажант-дерматолог в Lege Artis – София.

„Може би една от най-сполучливите идеи на организаторите на конференцията беше да демонстрират трудни за диагностика случаи по време на практическия семинар. Това беше отлична възможност да тестваме „в действие“ нашите знания и умения. Друго превъзходно хрумване на лекторите беше да споделят някои от грешките, които са допускали практикувайки дерматоскопия. Такива знания са безценни, защото могат да спасят човешки животи! Аз съм присъствал на много семинари, посветени на дерматоскопията както в Европа, така и в САЩ, и мога спокойно да твърдя, че „Дерматологични срещи с Биодерма 2018 – Дерматоскопия 2“ не отстъпваше на тези форуми нито по научно съдържание, нито по организация.“, заключи д-р Евгени Христозов.

В края на динамичния работен ден, участниците в конференцията имаха възможността да общуват неформално както с лекторите, така и помежду си, на фона на приятна музика, което нанесе финалния щрих на това полезно и приятно събитие от живота на дерматологичната общност в България.

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета