Филъри с хиалуронова киселина – кратка информация

Натрупването на огромен клиничен опит, както и развитието на технологиите, позволиха създаването на медицински изделия със съдържание на хиалуронова киселина, които позволяват множество и разнообразни корекции на фона на впечатляващ профил на безопасност и дълготрайност на резултатите. В момента апликацията на филъри с хиалуронова киселина с цел подмладяване и/или корекция на лицеви несъвършенства е втората най-използвана естетична процедура, отстъпваща само на терапията с ботулинов токсин (ботокс).

Съвременните филъри, съдържащи хиалуронова киселина, позволяват корекции, далеч надхвърлящи „обикновеното“ запълване на бръчки. С тяхна помощ опитният лекар може да скулптурира цялото лице, придавайки му по-млад или различен вид, в зависимост от предпочитанията на пациента. При коректно поставяне, продължителността на ефекта е минимум една година, като при индивиди в добро здраве може да продължи дори над 4 години (твърдението се основава на обективни собствени данни, базирани на фотодокументация на корекциите).

Използването на местна упойка в съвременните филъри, както и поставянето им с висококачествени микроканюли, а не с игли, правят процедурата почти напълно безболезнена и поносима, дори при много чувствителни индивиди.

Предварителната консултация с лекуващия лекар, при която у пациента се изграждат реалистични очаквания, е абсолютно задължителна, за да се избегнат неестествени или недостатъчни резултати. Добре е да се използват системи за триизмерен анализ с цел обективизиране на реалното състояние и компютърна симулация на очаквания ефект. За да бъде обективен резултатът от инжектирания филър, снимките „преди“ и „след“ са задължителни.

За разлика от лекарствата, съдържащи ботулинов токсин (ботокс), препаратите на база хиалуронова киселина са медицински изделия. Това прави производството и регистрацията им значително по-лесна за компаниите-производители и дистрибутори. Поради тези причини през последните години наблюдаваме бум на предлаганите на пазара филъри с хиалуронова киселина.  

Хиалуроновата киселина, която се съдържа във филърите, може да бъде в несвързана форма или стабилизирана и, в зависимост от това, дермалните импланти се класифицират като бифазни и монофазни

Бифазните филъри съдържат едновременно стабилизирана и свободна хиалуронова киселина. При тези филъри стабилизираната хиалуронова киселина е във форма на калибрирани частици, т.е., всеки вид съдържа хиалуронова киселина с определен размер на частиците. Различните видове бифазни филъри се различават по размера на частиците и лифтинг капацитета.

За разлика от бифазните, монофазните филъри съдържат предимно стабилизирана хиалуронова киселина. През годините технологията на производство на базираните на хиалуронова киселина монофазни филъри се разви значително, като в момента се очертават основно три поколения.

  1. При монофазните филъри от първо поколение частиците хиалуронова киселина не са калибрирани и плътността на филъра е в пряка връзка с продължителността на ефекта. Този факт обуславя и проблемите с приложението им – корекцията на по-повърхностни бръчки е с кратък ефект, а при корекция на дълбоки бръчки и скули, пациентите могат да „напипат” поставения филър под формата на уплътнения.
  2. При монофазните филъри от второ поколение, частиците хиалуронова киселина не са калибрирани, концентрацията на хиалуронова киселина е по-ниска, но съдържат повече стабилизатор и молекулите хиалуронова киселина са по-къси. Предимството на тази технология е, че, макар и по-пластични и по-меки, те запазват голяма дълготрайност на ефекта. Отново благодарение на пластичността, тези филъри позволяват успешна корекция както на дълбоки, така и на по-повърхностни дефекти с продължителен ефект.
  3. Монофазните филъри от трето поколение се различават от останалите както по размера на калибрираните частици, което определя вида и предназначението на филъра, така и по степента на стабилизация. Предимството на този вид дермални импланти е, че осигуряват голям комфорт за пациента, благодарение на ненадминатата си пластичност и отличната си интеграция в тъканите (липса на „топчета”, „уплътнения” и други подобни). Тези техни качества позволяват поставянето им с изключително тънка игла, което от своя страна намалява риска от синини. Благодарение на голямото разнообразие от продукти, те предлагат елегантни решения за всеки проблем, отлична поносимост и голяма дълготрайност.

Поколенията монофазни филъри с хиалуронова киселина се различават по технологията на производство, техните физикомеханични качества и, разбира се, по резултата, който осигуряват. Погрешно е да се смята, че филърите от първо поколение са по-лоши от тези от последно поколение. Те просто са различни. По време на консултацията преди процедурата, лекуващият лекар предлага най-подходящия за конкретния проблем продукт, като предоставя пълна информация, за да може пациентът да направи своя информиран избор.

За съжаление, въпреки огромното разнообразие, практиката показа, че не повече от 5-6 производителя в света предлагат продукти, отговарящи на високите изисквания от страна на лекари и пациенти. В дерматологични центрове „Lege Artis” не правим никакви компромиси при подбора на консумативи и работим с най-доброто от най-престижните производители в света. Това осигурява възможно най-добри резултати при максимална безопасност за пациентите ни.

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета