Диета и акне

Научният дебат по отношение влиянието на начина на живот и хранене върху проявите на акне датира отдавна. През последните около 20 години официалното становище беше, че липсват категорични медицински доказателства за подобно взаимодействие. Редовните оплаквания на пациенти с акне от влошаване след консумация на сладки храни бяха пренебрегвани въз основа на факта, че дори пълен глад може да намали продукцията на себум от мастните жлези в кожата едва с около 20%, което е крайно недостатъчно, за да окаже влияние върху симптоматиката на заболяването.
През последните няколко години бяха публикувани значителен брой епидемиологични проучвания, чиито резултати хвърлят нова светлина върху взаимната връзка между начина на живот и тежестта на симптомите при пациенти, които фамилно са предразположени към поява на акне.

С идеята, че медицината е непрестанно развиваща се наука, и без претенции да бъде напълно изчерпателна, тази статия предоставя новите факти по проблема на популярен език.

Интересно е, че в страни, които не следват „западния” начин на живот и хранене, случаите на акне са изключително редки. Същевременно, ако индивиди от тези общества започнат да водят „западен” начин на живот, съпроводен от типичната за него диета, започват да боледуват от акне толкова често и толкова тежко, колкото и жителите на Европа и Северна Америка.

От друга страна, през последните около 10 години се наблюдава значимо увеличение както на случаите с акне при жени в следпубертетна възраст (те са се утроили), така и на тежестта на пубертетното акне и все по-трудното му повлияване с конвенционални медикаменти.

При анализа на причините, които водят до тези феномени, се изясниха следните факти:

 • Появата и развитието на акне зависят силно от наследствени фактори;
 • Появата и тежестта на симптомите на акне варират значително в зависимост от периода на изследване и проучваните държави;
 • Появата и тежестта на симптомите на акне са в силна зависимост от начина на живот, който води индивида;
 • Прекалената консумация на прясно мляко, особено на обезмаслено, влошава симптомите на акне и затруднява лечението му.
 • Консумацията на сирене и кашкавал не повлиява заболяването. Не е ясно дали този факт касае домашно произвежданото прясно мляко;
 • Наднорменото тегло (увеличен индекс на телесната маса или BMI) се свързва с по-изразена тежест на симптомите на акне (възпалителни промени – гнойни и болезнени „пъпки”, възли и уплътнения);
 • Високите нива на серумни липиди (холестерол) се свързва с повишена склонност към акне;
 • Достатъчната консумация на морска риба има защитен ефект при индивиди, които фамилно са предразположени към акне;
 • Тютюнопушенето влошава симптомите на следпубертетното акне при мъже и жени и се свързва с появата на обриви в други области (подмишници, гърди, около гениталии и анус) – така нареченото инвертно акне (Acne inversa);
 • Така наречената „западна” диета (начин на хранене) категорично се свързва с по-честа поява и по-изразена тежест на симптомите на акне. Този начин на хранене се характеризира с прекалена консумация на храни с висок гликемичен индекс*, които водят до продължителна и висока концентрация на инсулин в кръвта, което от своя страна предизвиква други хормонални промени, предизвикващи акне и засилено окосмяване;
 • Смяната на начина на хранене с по-балансиран, при който се коригира вида на приеманите въглехидрати (с предпочитание към плодове и зеленчуци) и мазнини (акцент върху риба, ненаситени мазнини – зехтин, олио и други растителни мазнини, с изключение на палмовото масло), като същевременно се добавят и достатъчно протеини от животински (риба, пиле, извара) и растителен ( соя, варива, ядки) произход определено води до подобряване симптомите на акне и значително ускорява ефекта на прилаганите медикаменти.

* Храните с висок гликемичен индекс съдържат продукти, които предизвикват бързо и високо покачване на хормона инсулин в кръвта. Тук се включват простите захари, съдържащи се във всички изкуствено подсладени храни и напитки, както и в хляба, картофите, ориза и всички богати на нишесте продукти. Това не означава, че не трябва да се консумират тези продукти. Правилния начин на хранене изисква въглехидратите да се набавят чрез плодове и зеленчуци и да бъдат балансирани за всяко хранене с достатъчно белтъчини и растителни мазнини. Изкуствено подсладените храни и напитки трябва да се избягват, като употребата им трябва да става по изключение. Хлябът, картофите и оризът трябва да се консумират редовно (те съдържат други важни за организма вещества), но в ограничени количества, съобразени с начина на живот – заседнал или по-динамичен.

За повече подробности по отношение правилния начин на хранене, съобразен с Вашата физическа активност и наследствена обремененост, е добре да се обърнете към лекар-диетолог.

Здравословният начин на живот и хранене са изключително важни, но за съжаление не могат да заменят терапията при пациенти с умерено и тежко акне. От друга страна, пренебрегването на тези правила води до по-продължително и по-неефикасно лечение, което оскъпява значително терапевтичния процес.

При по-леки случаи или след успешно проведена терапия, здравословният начин на живот и хранене е една от гаранциите за задържане на постигнатия резултат.

Дерматологичен център „Lege Artis”

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета