Често задавани въпроси

Притеснява ме терапията с токсини. Колко безопасна е тя?

Всъщност всяко лекарство е токсин – просто дозата е различна. При терапията на свръхизпотяването при възрастни се използват дози, които са значително по-ниски от прилаганите в кърмаческа възраст (за лечение на други състояния). Това прави лечението толкова сигурно и безопасно.

Колко време трае ефектът и колко често трябва да провеждам терапията?

Продължителността на ефекта е между 6 и 9 месеца. Това зависи от количеството приложен ботулинов токсин (Botox, Dysport, Vistabel). По-слабо изразен и по-кратък ефект (например 6, вместо 9 месеца) се постига с по-ниските дози. Те са подходящи за здрави хора (без хиперхидроза), които просто искат да не се изпотяват през лятото.

Следващата процедура се определя отново с тест, но не е по-рано от 12 седмици след предходната. В някои случаи ефектът се натрупва – тогава на пациентите им е необходимо по-малко количество ботулинов токсин (Botox, Dysport, Vistabel) с всяка следваща процедура. С прекъсването на стимула за отделяне на пот от жлезите, те се „успокояват” и престават да са свръхактивни, дори и след края на ефекта на ботулиновия токсин (Botox, Dysport, Vistabel). Количеството отделена от тях пот е много намалено или почти нулево и други процедури просто не са необходими.

Мога ли да увредя здравето си чрез това лечение?

Няма риск да увредите здравето си след това лечение. При правилно проведена процедура и адекватно количество ботулинов токсин (Botox, Dysport, Vistabel), практически няма странични ефекти.

Болезнена ли е процедурата?

Процедурата е безболезнена. В повечето случаи упойка не е необходима. Ако все пак пациентът желае да се намали слабото субективно усещане, е възможно да се използва местна упойка под формата на крем или чрез охлаждане.

Дълга ли е процедурата?

Процедурата не е дълга, продължава около 5-10 минути на подмишница. Причислява се към така наречените “lunch-time procedures” – тези, които могат да се провеждат дори по време на обедната почивка.

Няма ли да започна да "прегрявам", когато потните ми жлези престанат да действат?

Няма риск от „прегряване“ след процедурата. Намалява се само прекаленото изпотяване в малките области, където се прилага лекарството. Този ефект не засяга терморегулацията, защото не повлиява по никакъв начин действието на останалите над 95% потни жлези.

Ще започна ли да се изпотявам повече, когато действието на ботулиновия токсин изтече?

Няма риск да започнете да се изпотявате повече след края на ефекта на ботулиновия токсин. Действието му има определена продължителност и след нейния край в тялото не настъпват компенсаторни механизми, които да засилят изпотяването.

Когато спрем изпотяването на едно място, няма ли да започна да се потя повече другаде?

Компенсаторната хиперхидроза е често усложнение при торакална симпатектомия (оперативно лечение на засиленото изпотяване), но за щастие не се наблюдава след терапия с ботулинов токсин (Botox, Dysport, Vistabel).


Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6003
Ул. „Цар Калоян“ 18 – партер

Работно време:
Понеделник - Петък: 10:00 - 18:00ч.
Събота : почивен ден
Неделя: почивен ден

+359 88 70 77 307, +359 42 601 206, +359 42 601 621

E-mail: legeartisbg1999@gmail.com

Lege Artis София

София 1407
Ул. „Любата“ 12, офис 4

Работно време:
Понеделник и Сряда: 11:00 - 19:00ч.
Вторник, Четвъртък и Петък: 10:00 - 18:00ч.
Събота: 09:00 - 17:00ч.
Неделя: почивен ден

+359 88 60 92 944, +359 2 434 1999

E-mail: legeartissofia@gmail.com

Връзка с нас

* - Задължителни полета