Келоидни и хипертрофични (навдигнати) белези

Понякога след определен вид болестен процес, операция или травма, особено при предразположени хора, съединителната тъкан, изпълваща кожния дефект, се разраства много, като изпъква над кожата (хипертрофичен белег) или се разпростира извън рамките на първоначалното увреждане (келоиден белег).

Навдигнатите белези са често явление както след операции, катастрофи и травми, така и след кожни заболявания, особено акне. Хипертрофичните белези представляват червеникаво-синкави подутини, повтарящи размера на кожния дефект. Те никога не сърбят или болят. За щастие, по-голямата част от тези белези имат тенденция да преминават за месеци или години, дори и без терапия. 

Келоидните белези се различават по тенденцията си да се уголемяват с времето, като надхвърлят значително първоначалния размер на кожния дефект. Подобно на доброкачествените тумори, те нарастват с времето до размер, който е трудно да се предскаже. При развитието си келоидните белези могат да болят или сърбят с различен интензитет, често предизвиквайки значителен дискомфорт.

На пазара съществуват множество продукти за лечение на навдигнатите белези под формата на силиконови пластири и разнообразни кремове, съдържащи различни активни субстанции. Тяхната ефективност варира от слаба до никаква, като се ограничава само върху хипертрофичните белези, които имат тенденцията да преминават и без терапия. Ние използваме PDL (Pulsed Dye Laser), който повлиява хипертрофичните белези само с няколко процедури. 

Основните трудности, с които се сблъскваме в практиката си, са свързани с келоидните белези. Проблемите са свързани както с тенденцията им да нарастват с времето, така и със склонността им да се появяват отново след успешна терапия. Често срещана грешка е келоидите да се отстраняват чрез операция. Това действие винаги води до уголемяване на белега. Ефективната терапия на келоидите е възможна, но никога не води до пълно възстановяване на кожата. За отличен резултат се смята състоянието, при което келоидът е заместен от по-малък плосък белег, който не изпъква над кожата и е белезникав на цвят.

В нашата практика използваме следния алгоритъм за лечение на келоидните белези, който е основан на стабилни медицински доказателства и е доказал ефективността си във времето:

  1. Прилагане на медикаменти чрез инжектиране директно в белега или посредством активното им „вкарване“ с помощта на лазер (Laser Assisted Drug Delivery). В зависимост от размера на белега обикновено се правят 2-3 процедури през интервал от един месец. Крайният ефект е „нивелиране“ на келоида на нивото на кожата;

  2. Лазерна терапия с неаблативни васкуларни лазери. Обикновено са достатъчни 3-5 процедури през интервал от 20 дни. Крайният ефект е уеднаквяване на цвета на белега с околната кожа и намаляване максимално възможността за рецидив (повторна поява).

При пациенти, които не желаят инжекции, или при големи келоиди, при които инжектирането е проблемно поради възможност за странични явления, е възможно да се проведе само лазерна терапия. Самостоятелно лечение на келоиди с лазер включва използването на мощен фракселен въгледвуокисен лазер в ултрапулсов режим, заедно с васкуларен лазер, които водят до заместване на келоидната тъкан с нормална съединителна и намаляват кръвоснабдяването на келоида, което премахва сърбежа и болката и редуцира размера на келоидните белези. 

  • Цената на терапията зависи от тежестта на проблема, обработваната площ и необходимия брой процедури, като варира от 50 до около 150 лв. за лазерна процедура при стандартна патология.
  • Цена за инжектиране на Kenacort: 60 лв.

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6003
Ул. „Цар Калоян“ 18 – партер

Работно време:
Понеделник - Петък: 10:00 - 18:00ч.
Събота : почивен ден
Неделя: почивен ден

+359 88 70 77 307, +359 42 601 206, +359 42 601 621

E-mail: legeartisbg1999@gmail.com

Lege Artis София

София 1407
Ул. „Любата“ 12, офис 4

Работно време:
Понеделник и Сряда: 11:00 - 19:00ч.
Вторник, Четвъртък и Петък: 10:00 - 18:00ч.
Събота: 09:00 - 17:00ч.
Неделя: почивен ден

+359 88 60 92 944, +359 2 434 1999

E-mail: legeartissofia@gmail.com

Връзка с нас

* - Задължителни полета