Инфекциозните молуски са вид брадавички по кожата, причинени от поксвирус, наречен Molluscum contagiosum virus. Заразяването с тази инфекция става или при пряк контакт със заразен човек, или чрез заразени предмети (общи хавлии, спално бельо) или повърхности (бани, басейни).

Инфекцията се проявява под формата на малки пъпчици с розов цвят и размери от един до няколко милиметра. Типично за молуските е централното хлътване по повърхността на брадавичката.

Най-често са засегнати деца, особено такива със суха или засегната от екзема или друг болестен процес кожа. През последните години се увеличиха случаите на млади хора с молуски по и около гениталиите. В тези случаи заразяването става по полов път.

Лечението на заразните молуски не представлява особен проблем. Използват се следните методи:

  1. Намазване с иритиращи субстанции. Използват се вещества, които раздразват кожата и стимулират собствения имунитет. Резултатите са несигурни, като се случва раздразнението на кожата да се превърне в самостоятелен проблем;

  2. Кюретаж – с помощта на инструмент с остри ръбове молуските се „изгребват“ от кожата една по една. Процедурата не е естетична (има леко кървене), но когато се провежда внимателно и задължително с местна упойка под формата на крем, е успешна, бърза и рядко оставя белези;

  3. Лазерна терапия – с помощта на CO2 лазер се изпарява водата в молуските и след няколко дни те отпадат. Процедурата е бърза и успешна, но изисква местна упойка под формата на крем. 
  • Цената за манипулацията се определя на базата на изразходваното време и варира между 85 и 300 лв. за работа с лазер и между 45 и 200 лв. за работа с електрокаутер.

Lege Artis Стара Загора

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета