Гъбички по ноктите

Гъбичките по ноктите на дланите и стъпалата са често срещана инфекция, наблюдаваща се при индивиди, които са генетично предразположени към това заболяване. Причинява се предимно от дерматофити и значително по-рядко – от дрожди и плесени.

Заразяването става лесно, защото гъбичките, отговорни за инфекцията, се срещат често и са доста устойчиви на хигиенни и дезинфекционни мерки. Попадането им върху кожата става при посещения на басейни, сауни, хотели и други места, където хората обикновено ходят боси и се поддържа влажна среда. Директното им попадане върху ноктите става при използване на заразени инструменти при педикюр, маникюр или просто при изрязване на ноктите.

Предразполагащи фактори за инфекцията са хронични травми (спорт, носене на тесни обувки с висок ток и др.), внезапни травми с кръвоизливи под ноктите, както и заболявания, които намаляват общия имунитет (диабет, анемия, трансплантация на органи и др.).

Промените, които насочват към гъбична инфекция по ноктите, са изменения в цвета на ноктите, задебеляване, деформация, нарушен растеж и др. Доказването на инфекцията става по време на преглед при дерматолог чрез микроскопско изследване и/или посявка. 

Гъбички по ноктите

Лечението на заболяването не е лесно и включва следните мерки:

  • Премахване на предразполагащите фактори;
  • Адекватна хигиенна грижа за стъпалата;
  • Механичен или химичен дебридмънт на засегнатите нокътни участъци, които служат като източник на инфекция;
  • Мазане с подходящи за конкретния случай препарати. Могат да се използват за монотерапия само, ако е засегната по-малко от ¼ от външния край на нокътя;
  • Медикаменти за прием през устата – съвременните препарати са значително по-слабо токсични в сравнение с по-старото поколение (Nizoral, Griseofulvin), понасят се нормално и не се налага да се приемат ежедневно. Продължителността на терапията се определя от лекуващия дерматолог, след оценка на състоянието на пациента и продължава от няколко седмици до няколко месеца;
  • Лазерна терапия с NdYAG лазер – използват се съвременни апарати, които имат възможността да работят с много висока честота – до 10 импулса в секунда. Ускорява ефекта на медикаментите, скъсява терапията и намалява нуждата от хирургични мерки;
  • Поддържащи мерки – след успешния край на терапията, дерматологът изписва поддържаща терапия. Тя се налага поради голямата вероятност за повторна инфекция при индивиди, които са генетично предразположени. 
Цената за единична процедура започва от 120 лв и може да достигне до 320 лв за части от тялото. Цената за единична процедура се определя от тежестта на проблема и обработваната площ.

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета