Възможна ли е окончателната лазерна епилация?

Какво трябва да знаете, за да избегнете нежеланото окосмяване?

Лазерна епилация – Колко процедури са необходими, за да си подарим това нежно докосване? Може ли постигнатият ефект да остане за цял живот, без нужда от „поддържащи“ процедури? Кои са зоните,  които са подходящи за третиране с лазер?
Гарантирано ли е окончателното премахване на окосмяването в конкретна област след лазерна епилация?
Имате предвид за цял живот? Съдейки по нашия опит, в повечето случаи ДА. Пациентите, при които сме приключили терапията през 2000 г., все още нямат окосмяване в третираните области. При условие, че ефектът от проведената лазерна епилация се е задържал толкова години, най-вероятно той ще продължи „завинаги“. В медицината е трудно да се дават гаранции, тъй като човешкият организъм е изключително сложен, но статистическите данни показват, че при правилна комбинация от тип окосмяване и апарат с коректна настройка, е възможно да се постигне перманентна (окончателна) епилация при над 70% от пациентите. Всеки евентуален неуспех пък трябва да се разглежда отделно, защото възможностите за грешка са най-малко четири: неправилен апарат, грешни настройки, здравословни проблеми на пациента (хормони, приемани лекарства) и други.

А косъмчетата изчезват ли на 100 %?

Тук говорят фактите. Tъмните плътни косми в третираните области изчезват или се заменят от мъхчета, които са видими само при силно осветление или с лупа. Смята се, че не по-малко от 80% от космите в обработвания участък трябва да изчезнат или да се трансформират в мъхчета. Нашият опит показва, че след успешна терапия, в обработваните области остават по 2-3 видими косъма, които обикновено са светли.

Средно колко процедури са необходими за премахване на космите?

При правилна комбинация от подходящ лазер и адекватни параметри, съобразени с цвета на кожата и типа окосмяване на тялото, между 4 и 8 процедури, провеждани през 3-4 месеца са достатъчни, за над 80% трайно изчезване на тъмните косми или замяната им с много фини, мъховидни косъмчета. Добре е да се знае, че ако след втората-третата процедура количеството косми, които се появяват, не се е променило, е почти невъзможно да имате ефект дори след 20 процедури, ако не се променят настройките или вида на апарата.

На кои места не може да се прави лазерна епилация и защо?

В никакъв случай не трябва да се прави лазерна епилация върху и много близо до бенки, поради описани случаи на злокачествена промяна в малигнен меланом. С изключително внимание трябва да се работи около очите. Категорично е забранено да се прави епилация и върху татуировки, защото кожата изгаря и татуировката се „разваля". Има и много кожни заболявания, които са противопоказни за лазерна епилация, а също така и други, които се повлияват благоприятно след прилагането на лазерна епилация, но оценката трябва да бъде направена от дерматолог.

В кои случаи не се прилага лазерна епилация?

Въпреки че няма данни за настъпващи увреждания, прието е да не се прави лазерна епилация по време на бременност и при кърмещи жени. Приемът на лекарства, които правят кожата чувствителна към светлина, също е противопоказен. Абсолютно и неотменно условие за ефективна процедура е липсата на тен, независимо дали е придобит от солариум или на слънце. Добре е пациентите да знаят, че лазерът може да се настрои така, че да не увреди кожата с тен, но тогава ефектът на епилация липсва или дори окосмяването може да се засили.

 

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета