Активно акне

Acne vulgaris (обикновеното акне) е възпалително заболяване, което ангажира специфични космено-мастни фоликули, наблюдаващи се предимно по лицето, шията, ушните миди, гърдите, гърба и по-рядко – по седалището и крайниците.

Като израз на процесите, които протичат в тези структури, по кожата се появяват черни точки (отворени комедони), бели зрънца (затворени комедони), зачервени и гнойни пъпки, понякога по-големи възли и евентуално кисти. След преминаването на тези обриви винаги остават белези под формата на петна (преминават за няколко месеца до няколко години), хлътнали белези, навдигнати белези, сраствания и други.

Лечението на акнето е винаги медикаментозно – провежда се с лекарства (не козметични средства), под лекарски контрол, като конкретният подход зависи от формата на заболяването, наследствеността и прогнозата:

  • Пубертетното акне засяга повече момчета, но също и момичета в пубертетна възраст. Въпреки склонността на заболяването да отзвучава с времето, съвременната тенденция е то да се лекува активно още при първите симптоми. Целта е да се избегне както формирането на белези, така и психологическите и социални проблеми, които се наблюдават при млади хора с активно акне. Обривите засягат предимно Т-зоната: челото, слепоочията, носа и брадичката. Терапията обикновено е с външни средства, продължава активно няколко месеца, след което се преминава на поддържаща терапия, обикновено с дермокозметика, до излизане от пубертета. Окончателното излекуване е възможно.

  • Следпубертетното акне е два вида – новопоявило се след 20-тата година от живота или неизлекувано пубертетно акне, което продължава да е активно. Засяга предимно жени, като обривите се наблюдават предимно в У-зоната – долната половина на лицето и страничните участъци на шията. В тези случаи значение имат хормонални проблеми, начинът на хранене, тютюнопушенето, стресови ситуации, неправилна грижа за кожата и много други причини. Тази форма акне има склонността да се влошава с времето и рядко преминава спонтанно. Лечението е трудно и трябва да бъде насочено към откриване и отстраняване на причините за състоянието. Терапията е предимно с външни средства, но напоследък все по-често се налага да се използват и медикаменти за пиене. Окончателното излекуване е трудно постижимо, но възможно.

  • Конглобатното акне обикновено засяга лицето и части от тялото или само тялото. Формират се предимно кисти и възпалени възли с диаметър често над 10 мм, като е възможно да няма комедони. Това е изключително тежка форма на акне, която оставя тежки белези за цял живот и се лекува само с медикаменти за прием през устата. Лечението с мазила е неефективно. При по-голямата част от пациентите окончателното излекуване е възможно.
  • Фулминантното акне е конглобатно акне, което се появява изведнъж, често след стресови ситуации. Лекува се с медикаменти за прием през устата. Лечението е успешно, но заболяването е възможно да рецидивира при друга стресова ситуация.

  • Некротично акне – една от най-тежките форми на акне, протичащо с некрози (поява на черни корички) по кожата. Лечението е трудно и не винаги окончателно.

  • Инвертно акне – възпалени, изпълнени с гной възли, появяващи се най-често в подмишничните ямки, под гърдите, около гениталиите и около ануса. Обикновено се наблюдава при пушачи, хора с наднормено тегло, както и злоупотребяващи с млечни храни и сладкиши. Диетичните ограничения, спирането на цигарите и нормализирането на телесното тегло обикновено водят до излекуване. Често се съчетава с метаболитен синдром и изисква колаборация с ендокринолог. Липсва медикамент, който може да го излекува. В началните фази е много успешна терапията с александритен или NdYAG лазер. В напредналите форми на заболяването единствената възможна алтернатива е оперативното лечение с отстраняване на засегнатата кожа.

Лазерното лечение на активно акне е възможно само при първите две форми – пубертетното и следпубертетното акне. Процедурите с лазер никога не са основно лечение, а само съпътстващи мерки, които целят да ускорят процеса на излекуване и максимално бързо и ефективно да премахнат оставащите белези. Ето тук можете да видите повече за лазерното лечение на белези от акне.


Цената за единична процедура започва от 120 лв и може да достигне до 320 лв за части от лицето и повече за цяло лице. Цената за единична процедура се определя от тежестта на проблема и обработваната площ.

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета