Враснали косми

Врасналите косми са изключително често срещан проблем, който засяга както мъжете, така и жените. Обикновено се наблюдава при индивиди, които прилагат неподходящ за съответната област метод за премахване на окосмяването.

При мъже състоянието се наблюдава най-често под формата на псевдофоликулит на брадата и засяга най-вече окосмената част на шията. Заболяването започва след редовно бръснене „на контра“ и се влошава при носенето на вратовръзка или стегната яка. Съвременната практика за обезкосмяване на гениталиите и при мъжете води до зачестяване на случаите, при които врасналите косъмчета се появяват и в областта на гениталиите, отново след неподходящ метод за обезкосмяване – бръснене „на контра“ или чрез отскубване (кола маска, епилатор и др.).

При жените враснали косъмчета се срещат най-често в областта на бикини-линията, по подбедриците и по-рядко – по бедра, седалище и около гениталиите. Най-често състоянието се проявява няколко седмици или месеца след редовно обезкосмяване с епилатор или коламаска.

Проявите на заболяването са типични – малки, червени, навдигнати пъпки с или без гнойно връхче, които след преминаването си оставят червени или кафяви белези, отзвучаващи в продължение на месеци или години. Често срещаният навик пъпките да бъдат „изстисквани“ или пробивани с игла, за да се извади врасналия косъм, води до появата на тежки възпаления с или без инфекция, които оставят постоянни белези.

Какво е правилното поведение:

  • Прекратяване на обезкосмяването, ако е възможно;
  • Ако възпалението продължава повече от седмица, след спиране на обезкосмяването се налага посещение при дерматолог, който да предпише адекватно лечение;
  • Смяна на метода на обезкосмяване с такъв, при който космите не се отскубват – бръснене по посока на растеж на косъма, използване на машинка за подстригване или други подобни;
  • Бръснене без „контра“, т.е. по посока на космения растеж;
  • Единственото окончателно решение на проблема е възможно с медицинската перманентна лазерна или фотоепилация, при които окосмяването се премахва завинаги.

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета